Utvecklas som löpare

Variation och planering är nyckeln för att utvecklas som löpare. Återhämtning är också en viktig del för att du ska kunna tillgodogöra dig träningen.

När du har som mål att bli en bättre löpare och kunna springa snabbare är planering a och o. För att bli bättre och inte skada dig behövs det variation och progression av dina träningspass. Utöver det ska du även lägga energi och fokus på att styrketräna och återhämta dig. Du behöver vila tillräckligt mycket mellan varje pass för att få maximal effekt av träningen. Det gäller helt enkelt att ha en bra träningsplanering. Det är även viktigt att hela tiden lyssna på kroppen för att inte överbelasta den och bli övertränad.

Ha ett genomtänkt träningsupplägg

Träningsupplägget bör vara varierande för att du ska få bra effekt. Du behöver anpassa fart och den totala träningsmängden efter din nivå och dina förutsättningar. Att springa intervaller minst en gång i veckan är bra för att bli snabbare. Det är även fördelaktigt att hinna med ett längre pass varje vecka. Att även öva på löpteknik är viktigt likaså styrketräning för löpare. Variera både underlaget och dina löprundor för att få den utveckling som du önskar. Att äta bra mat är också betydelsefullt om du vill utvecklas.