Nybörjartips för löpträning

För nybörjaren är det bra att börja med korta pass och öka sträckan successivt. Att försöka få in löpningen som en rutin i din vardag är viktigt. För att löpningen ska vara trevlig är bra skor och kläder ett måste.

När du ska börja löpträna är det viktigt att du inte går ut för hårt i början. Du behöver vänja kroppen med löpningen men även minska risken för att tappa motivationen. Det viktiga är att bygga en stabil grund. Börja med att springa några kilometer i början och kanske 1-2 dagar i veckan. Få in löpningen som en rutin innan du ökar längden på passen.

Håll ett jämt tempo

I början är det fördelaktigt att försöka hålla ett jämt tempo. Låt din kropp ta den tid som behövs och höj tempot när du är redo. Tänk på att planera in vilodagar mellan löppassen för att kroppen ska få en chans att bygga upp och återhämta sig. När kroppen får vila minskar du även risken för skador.

Köp bra skor

Skorna är viktiga när du springer. För att inte få ont i ben, fötter och höfter är det viktigt att du har prövat ut ett par löparskor som passar dig. Att även investera i bra löparkläder är en fördel.