Intervallträning och löpning

Intervaller är det mest effektiva löppassen som du kan springa om du vill bli snabbare. När du springer intervaller är det bra att variera intervallerna så att du inte kör samma pass hela tiden.

Om du vill göra löpningen ännu effektivare ska du träna intervaller. Det finns många olika typer av intervaller och alla innebär inte blodsmak i munnen eller spykänslor. Alla intervaller tar dig inte till den yttersta gränsen men de är lika effektiva. Om du har tidsbrist är det perfekt att köra ett intervallpass.

Intervaller passar alla

Intervaller handlar om att springa en viss sträcka för att sedan ta en paus och därefter springa i ett högt tempo igen. Den här typen av träning ökar din syreupptagningsförmåga, din snabbhet och ger dig en bättre löpstyrka. Det bästa med intervaller är att det passar både nybörjare och mer erfarna löpare. De går att anpassa helt efter individen.

Värm upp innan

När du ska intervallträna är det viktigt att du värmer upp innan och har en tydlig plan för hur du ska lägga upp intervallerna. Uppvärmningen bör vara ungefär 10-15 minuter. Efter intervallerna är det bra att varva ner i en lugn jogg.