Så fördelaktig är löpträning

Hälsofördelarna med löpning är många. Listan för varför du ska springa mer kan göras lång. En av det bästa sakerna med löpning är att det passar i princip alla och går att utöva utan någon utrustning vart du än är.

Det finns många hälsovinster med att löpträna. Förutom att du får starka ben och en bättre kondition finns det många andra fördelar med löpning. Löpning är en aerobisk träningsform vilket gör att blodcirkulationen och syresättningen till hjärnan ökar. Detta gör i sin tur att hjärnans kognitiva förmåga optimeras. Genom att löpträna kan du alltså få ett bättre minne, bli bättre på att ta beslut, få en bättre reaktionsförmåga och optimera koncentrationen. Även sömnen kan förbättras om du löptränar. Tänk dock på att löpning för nära sänggåendet kan ha motsatt effekt.

Bättre hy av löpning

Den ökade blodcirkulationen bidrar även till att du får en välmående hy. Om du dessutom springer i naturen kan du få ytterligare positiva effekter av det. Bland annat har naturen en lugn inverkan på människor och om du är utomhus får du solljus vilket är bra för sömnen och D-vitamin nivåerna.

Få en bättre livskvalité

Det finns studier som påvisar att människor som har en god kondition får en längre livslängd och förbättrar livskvalitén. Problem med blodtrycket, depression och höga blodfetter kan minskas genom att ha en god kondition. Löpning är ett väldigt effektivt sätt att snabbt och enkelt förbättra konditionen.

Effektiv träningsform

Andra fördelar med löpträning är att det är en träningsform som du kan utföra vart du än är i världen. Det enda du behöver är att ha ett par bra löparskor och passande kläder. Löpning har du tillgängligt direkt utanför dörren vilket gör löpning till en väldigt tidseffektiv träningsform. Dessutom kan du träna löpning året runt.

Stärk immunförsvaret

Löpning förbättrar även immunförsvaret vilket gör att du blir mer motståndskraftig när det kommer till sjukdomar. Det viktiga för att immunförsvaret ska stärkas när du löptränar är att akta dig för överträning. Se till att planera in vila mellan löppassen för att inte överbelasta kroppen.

Få snygga ben av löpning

Löpning innebär en hög stötpåverkan på skelettet vilket bidrar till att det stärks. Löpning kan alltså minska risken för benskörhet. Även benmassan växer när du springer mycket.